Cześć wszystkim! ![]()
Chciałem się z Wami podzielić projektem, który jest dowodem na to, jak potężnym “lewarkiem” jest dzisiaj sztuczna inteligencja. Jako indie developer właśnie wypuściłem do App Store potężną aktualizację (v1.2.1) mojej aplikacji famly, a cały proces budowy to był jeden wielki test możliwości dzisiejszych LLM-ów.
O samym projekcie (famly):
Miałem dość ciągłego chaosu, gubienia paragonów i zapominania o dawkowaniu leków i monitorowaniu w trakcie infekcji. Zbudowałem jeden wspólny hub dla całej rodziny.
Co tam mamy?
• Wspólne Listy Zakupów: Z drag&drop i wbudowanym “Portfelem Kuponów” (apka sama rozjaśnia ekran na maksa przy kasie, żeby ułatwić skanowanie kodu).
• Plan Zajęć: Moduł z przypisywaniem odbiorów. Jeśli 2h przed zajęciami nikt się nie zgłosi, apka wysyła alert do rodziców.
• Domowa Apteczka: Pełna historia infekcji i dawkowanie leków.
• Rodzinny Kalendarz i Zadania.
Rola AI w tym projekcie:
To nie jest prosta apka z jednym ekranem. Stack to natywny iOS (Swift) spięty z Firebase (Auth, Firestore, Storage) oraz logowaniem SSO (Apple/Google).
• Architektura i Kod: AI działało jako mój główny inżynier. Od struktury bazy danych w Firestore (żeby nie zbankrutować na limitach), przez logikę deep linków w powiadomieniach, aż po skomplikowane widoki w SwiftUI.
• Rozwiązywanie problemów: Kiedy Firebase rzucał błędami uprawnień przy pierwszym logowaniu przez Google, albo Drag&Drop zacinał interfejs – AI analizowało logi i podrzucało optymalizacje od ręki.
• Marketing: Teksty do App Store (ASO), changelogi, a nawet generowanie grafik promocyjnych na social media – wszystko robione we współpracy z modelami.
Właśnie dostałem zielone światło od Apple na wersję 1.2. To niesamowite uczucie widzieć, jak pomysł z głowy, dzięki odpowiedniemu promptowaniu, staje się pełnoprawnym, komercyjnym produktem w kieszeniach użytkowników.
Jeśli ktoś z Was myśli o budowaniu natywnych apek mobilnych z pomocą AI, chętnie odpowiem na pytania. Jak macie pytania o stack, radzenie sobie z halucynacjami przy Swifcie czy architekturę Firebase – walcie śmiało!
Link do apki - https://thefamly.app (jak ktoś ma iOS i chce przeklikać).
Kibicuję Waszym projektom! ![]()