Ekipa Cursora idzie za ciosem. Po niedawnej premierze potężnego Composera 2.5 i zapowiedziach gigantycznego modelu budowanego ze SpaceX, właśnie wdrożyli coś, co całkowicie zmienia paradygmat pracy z AI. Cursor jest już oficjalnie dostępny jako natywna aplikacja na iOS (wersja Public Beta).
Koniec z trzymaniem półotwartego laptopa na kolanach w pociągu czy kawiarni tylko dlatego, że jesteś pod telefonem na on-callu. Twórcy przenieśli pełnoprawne programowanie agentowe na ekrany smartfonów.
Oto co konkretnie potrafi wersja mobilna i jak zmienia codzienny workflow:
1. Zarządzanie agentami z poziomu kieszeni Aplikacja mobilna to nie jest prosty notatnik. Otwierasz dowolne repozytorium i uruchamiasz agenta dokładnie tak samo, jak na desktopie. Możesz wybrać dowolny model (w tym najnowszego Claude Fable 5 - jak rząd odblokuje go - czy GPT-5.5), opisać zadanie głosem za pomocą wejścia audio albo używać znanych komend z ukośnikiem (/slash commands).
2. Funkcja “Remote Control” i agenty w chmurze Działa to dwutorowo:
-
W chmurze: Agenty mogą działać w izolowanych maszynach wirtualnych Cursora. Budują tam całe środowiska testowe, generują logi, zrzuty ekranu i dema. Działają w tle asynchronicznie, aż przygotują gotowego PR-a do merge’a.
-
Lokalnie (Remote Control): Jeśli wolisz odpalać zadania na swoim domowym potworze, możesz sterować z telefonu agentami uruchomionymi na komputerze. W aplikacji dodano nawet opcję, która zapobiega uśpieniu stacji roboczej, gdy jesteś daleko od biurka.
3. Pełna kontrola bez wchodzenia do aplikacji (Live Activities) To rozwiązanie jest genialne. Zamykasz aplikację, a na ekranie blokady iPhone’a (dzięki Live Activities) widzisz pasek postępu prac agenta. Gdy AI skończy pisać kod, napotka błąd wymagający Twojej decyzji lub przygotuje pull request, dostaniesz powiadomienie push. Z poziomu telefonu sprawdzasz diffy kodu, przeglądasz wygenerowane artefakty i klikasz Merge.
4. Płynny Handoff (Lokalnie ↔ Chmura) Możesz rzucić pomysł na telefonie w drodze do biura, przekazać plan do chmury, żeby AI zaczęło rzeźbić architekturę, a po przyjściu do domu jednym kliknięciem przenieść całą sesję na komputer, aby przetestować zmiany lokalnie przed ostatecznym wypuszczeniem.
Jak to przetestować i zgarnąć bonusy?
Aplikacja mobilna jest dostępna od teraz w publicznej becie dla wszystkich posiadaczy płatnych planów. Jeśli chcecie wejść w ten ekosystem taniej, mam dla Was świetny układ Win-Win:
Rejestrując się z mojego linku polecającego, dostajecie automatycznie 50% rabatu na pierwszy miesiąc dowolnego płatnego planu (Pro, Pro+, Ultra), a ja otrzymam za to mały bonus od Cursora:
Zarejestruj się w Cursorze i odbierz 50% zniżki
Dodatkowe promo od twórców: Jeśli aktywujecie plan i zaczniecie testować apkę mobilną, do 5 lipca 2026 obowiązuje potężna zniżka – wszystkie uruchomienia potężnego Composera 2.5 w aplikacji na iOS są tańsze o 75%!
Dla mnie opcja wrzucenia screena z bugiem prosto z X jako wizualnego kontekstu dla agenta, gdy stoję w kolejce w sklepie, to absolutny kosmos. Testowaliście już mobilną betę? Jak wrażenia z obsługi kodu na mniejszym ekranie?