[Polecajka] Dlaczego przesiadłem się na Cursora? (+ 50% rabatu na plany Pro/Ultra)

W ostatnich postach (m.in. przy budowie wewnętrznego systemu ERP/Baselinkera) sporo pisałem o tym, że deleguję pisanie kodu do Cursora. Dostałem od Was kilka pytań o to środowisko, więc pomyślałem, że zbiorę to w jeden wątek. Dodatkowo mam dla Was fajny układ “win-win” ze zniżką na start.

Jeśli nadal używacie standardowego VS Code ze zwykłym GitHub Copilotem, to omija Was prawdziwa agentowa rewolucja. Copilot to (w dużym uproszczeniu) zaawansowane autouzupełnianie. Cursor to Twój prywatny Senior Developer.

Dlaczego to obecnie mój “daily driver”?

1. Composer (Ctrl/Cmd + I): To absolutny game changer, dla którego warto zmienić edytor. Zamiast otwierać czat i prosić o kod do jednego pliku, odpalasz Composera i piszesz: “Dodaj do mojego projektu system logowania z Supabase, stwórz formularze, podepnij routing i zaktualizuj pasek nawigacji”. Cursor samodzielnie edytuje, tworzy i usuwa wiele plików jednocześnie, po czym wyświetla Ci spójny podgląd zmian (diff) do zaakceptowania.

2. Pełen kontekst repozytorium (Codebase Indexing): Koniec z ręcznym wklejaniem kodu do ChatGPT. Cursor indeksuje całe Twoje lokalne repozytorium. Jeśli zapytasz go “gdzie w tym projekcie trzymam logikę płatności Stripe?” albo poprosisz “zmień styl przycisków w całej aplikacji na taki, jak w komponencie Header”, model wie dokładnie, po jakich plikach się poruszać.

3. Wszystkie flagowe modele pod maską: Nie musisz płacić osobno za ChatGPT Plus i Claude Pro. W ramach abonamentu Cursora masz dostęp do najnowszych wyjadaczy (Claude Opus 4.7, Claude Sonnet, GPT-5.5, a także szybkie modele rynkowe) z poziomu jednego okna.

4. Bezbolesna przesiadka: Cursor to fork VS Code. Przy pierwszym uruchomieniu klikasz jeden przycisk, a program importuje wszystkie Twoje wtyczki, motywy, skróty klawiszowe i ustawienia z VSC. Pracujesz w tym samym, znajomym środowisku, tylko na sterydach.

Opcja Win-Win (50% rabatu na start)

Cursor ma darmowy plan do zabawy, ale pełną moc (szybkie zapytania, dostęp do najcięższych modeli i narzędzi agentowych) widać dopiero w płatnych subskrypcjach.

Znalazłem fajną opcję, żeby to przetestować taniej. Jeśli założycie konto z mojego linku polecającego (referral), dostajecie automatycznie 50% rabatu na pierwszy miesiąc dowolnego, płatnego planu (Pro, Pro+ lub najnowszego Ultra).

Z kolei dla pełnej przejrzystości: ja również dostaję za to mały bonus od twórców na swoje konto. Układ jest więc czysty i opłacalny dla obu stron.

:backhand_index_pointing_right: Cursor - The best way to code with AI

Jeśli wahaliście się, czy warto zderzyć swój obecny projekt z najnowszymi modelami bezpośrednio w IDE, to za połowę ceny zdecydowanie warto spróbować chociaż na miesiąc.

Gdybyście mieli pytania o konfigurację zasad (np. pliki .cursorrules o których pisałem wcześniej) – śmiało uderzajcie w komentarzach.